Kapcsolat

Dr. Petrássy Miklós

ügyvéd, szakorvos

1062 Bp. Bajza u. 23. fszt.1.

Tel: +36-1/322-9776
Fax: +36-1/322-9776

mobil: 06/30 348-8292

www.petrassydr.hu, www.hepatitiskarterites.hu

petrassydr@t-online.hu

Ügyfélfogadás előzetes bejelentkezés alapján

"Veled is megtörténhet ! Borzalmas orvosi műhibák."

 

A Kiskegyed.hu írta a fenti cikket, melyben elsődlegesen az Egyesült Államokból származó orvosi műhiba eseteket ismertet. Ezen példákból egyesek előfordulása valóban reális veszély (pl. kórházi fertőzés, kórházi baleset), mások bekövetkezte irreális (pl. élveboncolás).

"Veled is megtörténhet! Borzalmas orvosi műhibák!

2014.05.22.

Fölébredsz a műtőasztalon, és tévedésből éppen ki akarják venni a májadat. Talán te is neheztelnél emiatt.

Sokakat már az orvosi köpeny láttán kitör a frász - van is egy ilyen konkrét fóbia -, ami nem teljesen megalapozatlan érzés, hiszen rengeteg műhiba történik az egészségügyben. Ha törlőkendőt, egyéb orvosi eszközt felejtenek benned, még a személyzet csodálkozik, hogy miért kell ezen kiakadni, amikor teljesen hétköznapi eset. A súlyosabb melléfogások áldozatai viszont általában nem panaszkodnak, mert ők meghalnak. Íme néhány rettenetes példa!


1. Majdnem élveboncolták
Az olyan kórházakban, ahol futószalagon operálnak, előfordul, hogy a szigorú előírások ellenére is azt a beteget műtik meg, akit nem kellene, míg a tényleg rászoruló páciens ellátatlan marad. Az viszont már igazi horrortörténet, amikor valakit halottnak hisznek, és ki akarják venni a fontosabb szerveit, hogy más betegekbe ültessék át őket. Ez történt egy amerikai nővel, aki a műtőasztalon arra ébredt, hogy éppen szervdonorként akarják fölhasználni. 
A 41 éves Colleen Burnst 2009-ben azért szállították egy syracusai kórházba, mert altatókkal öngyilkosságot akart elkövetni. Túlélte, de sorozatos tévedések folytán műtőasztalra került, ahol szerencsére időben kinyitotta a szemét, mielőtt a máját meg a veséjét eltávolították volna. A kórházat összesen 22 ezer dollárra büntették, ami nem jelentős összeg a hiba súlyosságát tekintve. Burns egyébként másfél évvel később immár sikeres öngyilkosságot követett el, nem feltétlenül a félbeszakadt műtéti kísérlet miatt, de az átélt sokknak része lehetett benne.

2. Halálos légembólia
A levegő élteti a földi élőlényeket, de ha a vérbe kerül, leállíthatja a keringést. A légembólia ritka az egészségügyben, de azért néha előfordul, és ennyi eset is sok, mert ha a katéterből a vénába jut a levegő, az 30 százalékban halálos kimenetelű. De aki túléli, az sem biztos, hogy maradéktalanul örülhet, mert ez a műhiba súlyos agykárosodást okozhat. A dolog azért is ijesztő, mert a legegyszerűbb bevatakozásnál is meg lehet halni. Egy amerikai fogorvosnak például sikerül három embert is a másvilágra küldenie szimpla fogpótlás során. A fog helyén fúrt lyukon keresztül levegőt is fecskendezett a páciensek állába, s a buborék bonyolult utakon elérte a szívet.

3. Vérátömlesztés
Rutineljárás, éppen ezért könnyű hibát elkövetni. Világszerte átlagosan 10 ezer esetből egyszer fordul elő, hogy a beteg nem a neki való vért kapja. Szerencsére ritkán halálos, de fennáll a súlyos mellékhatások veszélye.  
     
4. Fölösleges műtét
Az orvosi műhibaperek negyedét azért indítják az USA-ban, mert a páciensnek nem azt a szervét távolították el, amelyet kellett volna, illetve szükségtelenül műtötték meg. Volt, akinek a szívét operálták fölöslegesen, másnak a petefészkét távolították el a vakbele helyett. A szakszerűen elvégzett fölösleges műtét általában nem okoz maradandó károsodást, de az el nem távolított beteg szerv idézhet elő olyan problémát, amitől a beteg meghal.

5. Rossz gyógyszer, elvétett adagolás
250 esetből négyszer kap a beteg nem megfelelő vagy rossz adagban előírt gyógyszert Amerikában. Szerencsétlen esetben a rossz gyógyszer és a szükségesnél nagyobb adag komoly gondot okoz. Meghalt például Miamiban az az idős kórházi ápolt, aki gyomorfájdalom ellen kért gyógyszert, de véletlenül bánító hatású pancuroniumot kapott (ez volt az egyik komponense a kivégzésekkor használt mérgeknek is). Ugyancsak meghalt az az amerikai ikerpár, akik túl nagy adag kaptak, mert a nővér nem vette figyelembe, hogy koraszülöttek.

6. Fertőzések és szennyezett orvosi eszközök
Előfordul, hogy valaki egy bizonyos betegség miatt kerül kórházba, és ott összeszed még kettőt. A kórház néha a fertőzés melegágya, mert vagy a nem steril orvosi eszközökről, vagy a rossz higiéniás viszonyok miatt csak úgy ragadhatnak ránk a vírusok, baktériumok. Amerikai adatok szerint 25-ből egy páciens elkap valamilyen súlyos betegséget Amerikában, és évente 75 ezren halnak meg a rossz higiéniás viszonyok miatt. Nemrég nagy visszhangot kapott  például, hogy egy észak-karolinai kórházban 18 agyműtéten átesett beteg kapta meg a kergemarhakórhoz hasonló Creutzfeldt-Jacobs betegséget, mivel nem sterilizálták megfelelően az orvosi eszközöket. A kór gyors és visszafordíthatatlan szellemi leépüléssel jár.

7. Téves diagnózis
Előfordul, hogy a nagyon ritka és különleges betegségeket félrediagnosztizálják, láthattuk a Dr. House című sorozatban is. A valóságban viszont a teljesen egyszerű kórokat sem ismerik fel néha hanyagságból vagy tudatlanságból. Megint csak az USA-ban 80 ezerre becsülik azok számát, akik abba halnak bele, hogy félrediagnosztizálták a betegségüket. Csak egy példa. Egy nő azzal ment az ügyeletre, hogy nagyon fáj a nyaka meg a feje. Adtak neki fájdalomcsillapítót, és hazaküldték. Másnap meghalt, mert előző nap stroke-ot kapott, amit az ügyeletes orvos nem ismert fel a tünetek alapján, pedig a nőnek nem csak jellegzetes fájdalmai voltak, hanem lassan és akadozva beszélt, ami szintén a stroke jele. Az orvos azonban azt hitte, szellemileg kicsit visszamaradott. 

8. Késik a sürgős ellátás 
Ha máshonnan nem, a Vészhelyzetnek köszönhetően mindenki tudja, mekkora bolondokháza van egy kórház sürgősségi osztályán. Az általános kavarodásban előfordul, hogy hosszan elbíbelődnek azzal a beteggel, akinek a kezelése ráérne, míg nem kap ellátás a sürgősen segítségre szoruló páciens, aki ebbe gyorsan bele is hal. Például egy New York-i női mellkasi fájdalomra panaszkodva ment be az ügyeletre. Az első vizsgálatok után megkérték, hogy várakozzon kicsit. Tizenhárom órával később került műtőasztalra, ahol meg is halt, mivel belső vérzése volt, és már nem lehetett segíteni rajta.

9. Kórházi balesetek
Ha egy idős vagy frissen műtött beteg nagyot esik, súlyos sérülést szenvedhet. Amerikában nagyjából évi egymillió ilyen esetet tartanak nyilván. Majdnem ötszázan viszont meghalnak a kórházi ágy szélén végigfutó kapaszkodórúd miatt. A nehezen mozgó páciensek beszorulnak a rúd és a matrac közé, és megfulladnak. Mindez megfelelő felügyelettel elkerülhető lenne, de a kórházaknak nincs rá mindenhol kapacitásuk.

10. „Rossz testrész műhiba”
Átlagosan hetente negyven olyan eset van Amerikában, amikor valakinek nem azt a testrészét műtik vagy amputálják, amelyiket kellene. Értelemszerűen a páros szervek vannak leginkább veszélyben, tehát a végtagok és a vese, de előfordul, hogy valakinek a másik agyféltekéjét operálják a beteg helyett, egy floridai sebész pedig nem a húgyhólyagját távolította el a betegnek, hanem az egyik veséjét. Mindössze 5000 dollárra büntették, amiből nagy botrány lett."  

 Kiskegyed.hu írta

vissza