A beleket ellátó érben vérrög - a felróható diagnosztikus tévedés orvosi műhiba

 

A beleket ellátó érben vérrög - a felróható diagnosztikus tévedés orvosi műhiba

A beleket ellátó erekben (bélfodor erek) a vérrögképződés életet veszélyeztető állapot. Kórismézése azonban nehéz, mert a testi vizsgálat lelete megtévesztően szegényes lehet, könnyen összetéveszthető banális, veszélytelen kórképekkel. Sajnos ez történt jelen esetben is. A felróható diagnosztikus tévedés orvosi műhiba. A véres székürítés általában előrehaladott stádiumban jeletkezik. Dr. Petrássy Miklós ügyvéd, szakorvos kommentárja.

A Blikk.hu írta:

"Kétszer is hazaküldték a kórházból, meghalt a beteg.
Glasgow - Az orvosok azt hitték, egyszerű vírusfertőzést kapott, és kétszer is hazaengedtek egy nyugdíjas nőt – aki aztán belehalt egy vérrögbe, mert azt nem vették észre.
Jean Graham (77) egyik nap rosszul lett, és erőteljesen hányni kezdett, illetve hasmenése volt. Élettársa, George Andrews (69) aggódott érte, ezért kihívta a mentőket – de miután beértek vele a kórházba, a nőnek 5 teljes órán át várnia kellett az orvosra.

Amikor végre megvizsgálták, rögtön utána haza is küldték, mondván hogy biztos csak valami vírust kapott el. Graham állapota azt ezt követő 18 órában folyamatosan rosszabbodott. Andrews vasárnap délután felhívta az ügyeletet – egy orvos ki is ment, hogy megnézze a beteget. Amikor kiderült, hogy Graham vécézés után vért hagy maga után, kórházba küldte – de ezúttal is megismétlődött az, ami az első alkalommal történt. A szerencsétlen nő 5 órán át várakozott, majd hazaküldték az orvosok, mondván hogy igyon sok folyadékot, nincs egyéb teendő.
Graham másnap elvesztette az érzékelést a lábában – újra kórházba került, de nem tették kórterembe, csak egy tolókocsit kapott. Ultrahangos vizsgálaton esett át, ahol felfedezték a vérrögöt a beleiben – ekkora azonban a nő már olyan gyenge volt, hogy még a sürgősségi műtétbe beleegyező papírt is alig tudta aláírni. Nem élte túl az operációt, már másnap meghalt – írja a Daily Mail.

Az élettársa feljelentette a kórházat, ahonnan kétszer is hazaküldték a párját. „Bíztunk az egészségbiztosítóban, de cserbenhagytak minket. Igazságot akarok - egy kutyával is jobban kellett volna bánni" – fogalmazott Andrews.

A betegek jogvédő szervezetének illetékese, Margaret Watt szerint az eset jól mutatja annak szörnyű következményeit, ha nem fordítanak kellő figyelmet a beérkező betegekre, illetve a sürgősségi osztályt túlterhelik hétvégéken. Skóciában ugyanis alig a harmadára csökken a dolgozók létszáma hétvégenként a kórházakban, és még ennél is drámaibb a konzulens orvosok számának csökkenése – írja a Daily Mail." 

Blikk-információ

Alapvető orvosszakmai szabály, hogy a beteg panaszait banális, egyszerű megbetegedésnek véleményezni és ekként ellátni csak az életet veszélyeztető betegség, állapot kizárását követően szabad. 

A beleket ellátó un. bélfodor erekben létrejövő vérrögképződés és embólia életet veszélyeztető betegség. (Hasonlóképpen ahhoz, ha a vérrög a szívben /szívizominfarktus/, vagy az agyban /stroke/ következik be.)

Fő tünete [mármint a mesenteriális vénás thrombózisnak – Dr. Petrássy]  a hirtelen kezdődő, nehezen lokalizálható nagy hasi fájdalom, amely gyógyszerekkel alig csillapítható. Ritkán a fájdalom nem ilyen heves, ez késlelteti a felismerést. A hányinger, hányás, hasmenés, székrekedés váltakozó intenzitású, de eleinte hiányozhat is. Kezdetben feltűnően rohamos az általános állapot romlása és az ezzel szemben szegényes hasi lelet közti különbség. Véres széklet, véres hasi punctatum jellemző.”

(Sebészet. Szerkesztette Gaál Csaba, 7. átdolgozott bővített kiadás, Medicina Könyvkiadó zRt. Budapest 2010., 1082 oldal.  Egyetemi tankönyv)

A mesenteriális ischaemia korai jele a minimális klinikai eltérésekkel járó, de kifejezett fájdalom. A has puha, betapintható marad, és csak egy kevéssé vagy egyáltalán nem érzékeny.” (MSD Orvosi Kézikönyv 3. magyar kiadás, Melánia Kiadó Kft. Budapest 2009. 99. oldal)

A legsúlyosabb klinikai kép az a. mesenterica superior, vagy a v. mesenterica superior akut elzáródásakor jelentkezik (ún. abdominális apoplexia). Erre súlyos, esetenként görcsös köldök körüli fájdalom jellemző, amely fokozatosan kiterjedtté válik, hányás, hasmenés kísérheti. A fizikális lelet azonban megtévesztően szegényes lehet, legalábbis a fájdalom mértékéhez képest.” (A Belgyógyászat alapjai. Szerkesztette: Tulassay Zsolt. Medicina Könyvkiadó zRt.. Budapest 2011. Egyetemi tankönyv. 905 oldal.)

vissza

Kapcsolat

Dr. Petrássy Miklós

ügyvéd, szakorvos

1062 Bp. Bajza u. 23. fszt.1.

Tel: +36-1/322-9776
Fax: +36-1/322-9776

mobil: 06/30 348-8292

www.petrassydr.hu, www.hepatitiskarterites.hu

petrassydr@t-online.hu

Ügyfélfogadás előzetes bejelentkezés alapján