Kapcsolat

Dr. Petrássy Miklós

ügyvéd, szakorvos

1062 Bp. Bajza u. 23. fszt.1.

Tel: +36-1/322-9776
Fax: +36-1/322-9776

mobil: 06/30 348-8292

www.petrassydr.hu, www.hepatitiskarterites.hu

petrassydr@t-online.hu

Ügyfélfogadás előzetes bejelentkezés alapján

A szívizominfarktus gyógyítása helyett a feleség hátfájása természetgyógyászként

 

A szívizominfarktus gyógyítása helyett a feleség hátfájása természetgyógyászként

Az ügyeletes orvos a fokozott rizikójú beteg koszorúérbetegségre típusos mellkasfájdalmával érdemben nem foglalkozott, a beteg feleségének hátfájását azonban természetgyógyászként készséggel gyógyította volna a Heves Megyei Főügyészség orvosi műhiba miatti vádirata szerint.

hvg.hu írta (2015.08.04.):

„Elnézett egy szívinfarktust az orvos, meghalt a beteg

Az ügyeletes orvos kiment ugyan a mellkasfájdalomtól szenvedő boldogi férfihez, de csak vérnyomást mért neki és gyógyszerrel kezelte. Majd természetgyógyászként felajánlotta szolgálatait a beteg feleségének. Délutánra a beteg még rosszabbul lett, de már későn került kórházba. Heveny szívizomelhalással Budapestre akarták szállítani, de a mentőben meghalt. Az orvos ellen vádat emelt az ügyészség.

Az ügyészség vádat emelt egy 59 éves orvossal szemben, aki a vádirat szerint nem utalta kórházba az általa sürgősséggel megvizsgált beteget, ezért az idős férfi – az észre nem vett koszorúér-elzáródás miatt – még aznap délután meghalt – közölte a Heves Megyei Főügyészség kedden.

A Hatvani Járási Ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolja a doktort. Felfüggesztett börtönbüntetést javasoltak neki, továbbá indítványozták, hogy határozott időre tiltsák el hivatása gyakorlásától és fizettessenek meg vele 300 ezer forint bűnügyi költséget.

A vádirat szerint az orvos tavaly július 20-án, vasárnap hajnalban ment ki a beteghez, aki már egy ideje magas vérnyomástól szenvedett. Aznap szorító mellkasi fájdalomra panaszkodott, hányingere volt és erősen verejtékezett. Az ügyeletes orvos 7 óra után érkezett meg a sértett boldogi lakására, ahol megmérette a beteg vérnyomását, majd gyógyszereket adott neki. Ezután felhívta a figyelmét arra, hogy másnap menjen el a körzeti orvoshoz, és – mint természetgyógyász, továbbá fájdalomspecialista – felajánlotta a férfi feleségének, hogy a hátfájását meggyógyítja, majd a nevét és telefonszámát hátrahagyva elment.

A betegen fizikális vizsgálatot, EKG-t valamint a vér oxigéntelítettségére vonatkozó műszeres vizsgálatot nem végzett, és a férfit sürgősséggel a kórházba sem utalta be, amivel megszegte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kötelező szakmai protokolljának előírásait – állt a vádiratban.

Miután az orvos elment, a beteg állapota tovább romlott, ezért rokonai 15 óra körül a Hatvani Kórház központi ügyeletére szállították, ahol – az indokolt és előírt vizsgálatok után – heveny szívizomelhalást diagnosztizáltak nála. A férfit esetkocsival megpróbálták Budapestre szállítani, de ő - a szakszerű intézkedések ellenére – a mentőautóban rosszul lett, majd kis idővel később meghalt. Halálát hebveny szívelégtelenség okozta, miután a bal koszorúeret elzárta egy vérrög, és emiatt szívizomelhalás következett be nála.

Az ügyészség szerint a beteg jó eséllyel tovább élhetett volna, ha az ügyeletes orvos időben elvégzi a szakszerű vizsgálatokat és kórházba utalja a férfit.”


Dr. med. et jur. Petrássy Miklós ügyvéd, egészségügyi és biztosítási szakjogász kommentárja:

Amennyiben egy beteg újkeletű mellkasi fájdalmakra panaszkodik - legyen az koszorúérbetegségre, szívizominfarktusra tipikus, vagy nem tipikus fájdalom - minden esetben gondolni kell szíveredetre. Természetesen nem mindegy, hogy egy fiatal egyetemista lány panaszkodik mellkasi fájdalmakra a vizsgaidőszakban, vagy egy veszélyeztett életkorban lévő, fokozott rizikóstátuszú férfi ...  

vissza