Kapcsolat

Dr. Petrássy Miklós

ügyvéd, szakorvos

1062 Bp. Bajza u. 23. fszt.1.

Tel: +36-1/322-9776
Fax: +36-1/322-9776

mobil: 06/30 348-8292

www.petrassydr.hu, www.hepatitiskarterites.hu

petrassydr@t-online.hu

Ügyfélfogadás előzetes bejelentkezés alapján

Ápolói műhiba - meghalt a beteg.

 

Ápolói műhiba - meghalt a beteg.

Ápolónő ellen emeltek vádat foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt: hanyagsága miatt halt meg egy gondozott beteg a recski otthonban. A magára hagyott, önellátásra képtelen beteg nem pépesítve kapta az ételt, félrenyelt, megfulladt. Ritkán lehet hírt hallani ápolói műhibáról, érthetően az orvosi műhibák vannak a fókuszban. Vajon milyen számban fordul elő nővéri műhiba ?

A 47 éves asszony ápoló nővérként dolgozott a helyi Idősek Otthonában. Munkaköri feladatát képezte az osztályvezető nővér vagy szakápoló utasításai alapján az egyéni gondozási feladatok ellátása, többek között a kulturált étkezés feltételeinek biztosítása és a segítségnyújtás az étkeztetéseknél tájékoztatta a heol.hu-t a Konkoly Thege László, a Heves Megyei Főügyészség sajtószóvivője.

Mint közölte: a vádlott 2013. július 30-án reggel a nyolc éve az otthonban lakó, 62 éves sértett étkeztetését végezte. A beteg önellátásra már egyáltalán nem volt képes, mozgási és táplálkozási szempontból teljes ellátásra szorult, kezeit, végtagjait nehezen mozgatta és nyelési reflexe is minimális volt.

Az otthonban aznap kenyér és szilva volt a reggeli. A szilvát a nővér az otthon orvosi felügyeletét ellátó orvos szigorú előírása szerint csak pépesítve szolgálhatta volna fel, és - a vezető ápolónő rendelkezése szerint - a reggelinél is végig jelen kellett volna lennie.

A vádlott nem tartotta be ezeket a létfontosságú előírásokat, a szilvát és a kenyeret a sértett elé rakta, majd magára hagyta a nőt, aki a szilvát felezve a szájába vette, és lenyelte. A fél szilva azonban a gégéjébe ékelődött, aminek következtében a maga mentésére képtelen beteg rövid szenvedés után megfulladt.

A vádlott szakmai szabályszegései és a bekövetkezett halál között közvetlen ok-okozati összefüggés állapítható meg.

Az Egri Járási Ügyészség indítványozta, hogy a járásbíróság tiltsa el a vádlottat a betegápolói foglalkozás gyakorlásától, valamint felfüggesztett szabadságvesztés-büntetést is szabjon ki vele szemben - tájékoztatta a heol.hu-t a Konkoly Thege László, a Heves Megyei Főügyészség sajtószóvivője.

HEOL.hu írta 2014. augusztus 19. 09:32

vissza