Azt hitték refluxos, pedig a hasi aortája repedt meg, elvérzett.

 

Azt hitték refluxos, pedig a hasi aortája repedt meg, elvérzett.

Egy középkorú férfi összeesett a munkahelyén. Az orvosok veszélytelen refluxbetegségnek vélték, savlekötőt kapott. A beteg másnapra meghalt, s csak a boncolás során derült fény az igazi okra: a hasi főverőér megrepedt, mely heves fájdalommal járt. Aggasztó állapotban lévő, tisztázatlan eredetű heveny hasi fájdalom esetén a CT vizsgálatot feltétlenül el kellett volna végezni. Enélkül a diagnosztikus tévedés "orvosi műhibának" minősül.

A Borsinline.hu írta:

„AZT HITTÉK, REFLUXOS, HAZAKÜLDTÉK, MEGHALT

2013.04.30. 22:30 | Bors

Egy háromgyerekes apuka összeesett munkahelyén, de az orvosok nem vették komolyan. Savlekötőt kapott, másnapra meghalt.

A 42 éves tauntoni Daren Hooper a munkahelyén összeomlott, ezért kórházba szállították. Az orvosok diagnózisa szerint, gastro-oesophagus reflux volt, ami a motilitási zavarok közé tartozik, ezért savlekötőt adtak neki, és hazaküldték. A férfi 24 órával később meghalt.

A boncolás kimutatta, hogy egy hasi artériája megrepedt és a vér elkezdett a mellkasába áramlani, ami hihetetlen fájdalommal járt. Ha az ügyeletes orvosok CT-re küldték volna a férfit, még mai is élne - írja a Daily Mail. A családnak ez megnyugvást hozott, mert így tudják, nem ők hibáztak. Az esélye, hogy egy ilyen fiatal férfi emiatt kerüljön életveszélyes állapotba, egyébként igen csekély, de ez nem kibúvó a kórház.”

Dr. Petrássy Miklós ügyvéd, szakorvos kommentárja:

Hasi-mellkasi fájdalommal járhatnak banális megbetegedések is, de okozhatja azt számos, azonnali orvosi/sebészeti beavatkozást igénylő életveszélyes hasi kórkép is. Az orvosnak egyik – ha nem a legfontosabb – feladata hasi panaszok esetén az, hogy a szóba jöhető, életet veszélyeztető kórállapotokat kizárja.  Ennek alkalmával számba kell venni valamennyi lehetséges betegséget, ill. azok szövődményeit. 

Az orvosnak számba kellett volna venni az akut hasi, ill. mellkasi fájdalom lehetséges okait, beleértve a aneurysma ruptura (verőértágulat-szakadás) lehetőségét is. Az akut hasi kórképekről szóló szakmai protokoll I./ 3.1.2. pontja szerint pl. a fájdalom hirtelen, másodpercek alatti jelentkezése aorta aneurysma rupturára utalhat.

Egy hírtelen kezdődő, heves hasi-mellkasi fájdalomra panaszkodó beteg esetén az orvosnak gondolnia kellett volna a hasi aorta aneurysma ruptura lehetőségére (is), de az kétség nélkül állítható, hogy egy aggasztó állapotban lévő beteg esetén sürgős hasi CT vizsgálatot kellett volna végeztetni a kórisme tisztázására.  A szakmai protokoll II./ 4. pontja az elvégzendő képalkotó vizsgálatok között említi a hasi CT-t is. Elvégzése nem rutin vizsgálatként indokolt, hanem amennyiben „ellentmondásos vizsgálati eredmények ill. hasi kép” áll fenn. Jelen eset valószínűleg ilyen volt.

Hasi aorta aneurysma ruptúrája. A diagnózis felállításában döntő a CT. Jóllehet prodróma nélkül is hirtelen megrepedhet, mégis az esetek jelentős részében az expanzió következtében kialakuló tünetek jelezhetik kialakulását (deréktáji fájdalom, mely a scrotum, végtag felé sugárzik, hasi diszkomfort). A ruptura jellemző klinikai képe: hirtelen kifejlődő nagyfokú hasi fájdalom, verejtékezés, fájdalom, shock. { …} Amennyiben a ruptura a retroperitoneumba történik és átmenetileg tamponálódik, a tünetek csökkenhetnek, és a beteg általános állapota javulhat. E tünetek azonban napok vagy hetek múlva újra jelentkeznek. { …} A retroperitoneumba rupturált aneurysmák esetén a műtéti prognózist a műtétig terjedő hypotensiv vagy shockállapot időtartama határozza meg.  Ezért rendkívül fontos, hogy hasi aortaaneurysma repedésének gyanúja esetén is a beteget haladéktalanul a megfelelő érsebészeti osztályra szállítsák.”  

(Sebészet. Szerkesztette Gaál Csaba, 7. átdolgozott bővített kiadás, Medicina Könyvkiadó zRt. Budapest 2010., 1070-1071. oldal.  Egyetemi tankönyv)

Aggasztó állapotban lévő, tisztázatlan eredetű heveny hasi fájdalom esetén a CT vizsgálatot feltétlenül el kellett volna végezni. A diagnosztikus tévedés felróható magatartásnak, "orvosi műhibának" minősül, ha az orvos a szükséges vizsgálatokat nem végzi el, s ezért hibás a kórisme.

vissza

Kapcsolat

Dr. Petrássy Miklós

ügyvéd, szakorvos

1062 Bp. Bajza u. 23. fszt.1.

Tel: +36-1/322-9776
Fax: +36-1/322-9776

mobil: 06/30 348-8292

www.petrassydr.hu, www.hepatitiskarterites.hu

petrassydr@t-online.hu

Ügyfélfogadás előzetes bejelentkezés alapján