Elkóborolt és meghalt egy pszichiátriai beteg. A felügyelet hiányossága is lehet műhiba.

 

Elkóborolt és meghalt egy pszichiátriai beteg. A felügyelet hiányossága is lehet műhiba.

Megszökött egy pszichiátriai beteg az osztályról, s csak másnap találtak rá a kórház udvarán holtan. A kórház alkalmatottainak az elvárható gondosságot kell tanúsítaniuk a betegek őrzése, megfigyelése körében is - elmulasztásuk műhiba. dr. Perássy Miklós ügyvéd, szakorvos, egészségügyi szakjogász kommentárja.

"Holtan találtak egy beteget a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház udvarán január 23-án, azaz múlt hét csütörtökön. (Hír 24., 2014.01.29.)

Az esetről egyik olvasónk számolt be hírportálunknak. Állítása szerint a beteg egy nappal korábban, azaz január 22-én éjjel szökött meg a pszichiátria földszinten található osztályáról és csak másnap délután leltek rá a holttestére. Hozzátette, hogy az érintettek félnek attól, hogy az ügy nyilvánosságra kerül.

A történtek kapcsán a rendőrség is intézkedett. A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Hír24 kérdésére megerősítette, hogy a Rendkívüli Halálesetek Osztály közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálja az esetet.

A Jahn Ferenc kórház kommunikációs partnere az üggyel kapcsolatos érdeklődésünkre azt írta: az elhunyt beteg 2014. január 22-én a késő esti órákban orvosai tájékoztatása, engedélye és tudta nélkül távozott az ellátását biztosító fekvőbeteg osztályról. Az eseményről a rendőrséget, valamint az érintett hozzátartozóit is haladéktalanul értesítették. A kórház munkatársai, valamint biztonsági szolgálata is a beteg keresésére indult, de az eredménytelenül zárult.

Az ügyben a Jahn Ferenc Kórház jelenleg belső vizsgálatot folytat. A halál okának kétséget kizáró megállapítása érdekében az intézmény vezetése igazságügyi orvostani boncolást kért. A hatósági vizsgálatok lezárásáig, valamint a hozzátartozók engedélyének hiányában további információval nem szolgálhatnak - írták a Hír24-nek. Az elhunyt hozzátartozóinak részvétüket fejezték ki.

A Dél-Pesti Kórház legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy egy külföldön élő magyar férfi, idős édesapja ápolása idején fényképeket készített az intézményben uralkodó, szerinte áldatlan állapotokról. Az Indexen megjelenő fotókra reagálva a kórház főigazgató-helyettese azt írta, mindent megtesznek a minél magasabb színvonalú higiénés körülmények biztosításáért, a képek pedig nem az aktív betegellátás céljait szolgáló helyiségekben és eszközökről készültek."

Dr. Petrássy Miklós ügyvéd, szakorvos, egészégügyi szakjogász kommentárja:

A kórház alkalmatottainak az elvárható gondosságot kell tanúsítaniuk a betegek őrzése, megfigyelése körében is. Az elvárható gondosság követelménye a betegek esetén különböző lehet. Függ a beteg állapotától (általános állapot, pszichés állapot, zavartság stb.), függ az egyéb ápolói teendőktől stb. Ez utóbbi kapcsán kiemelendő, hogy a személyi és tárgyi minimumfeltételekről szóló rendelet meghatározza az optimális nővér-beteg arányt a különböző osztályokon. Azaz ha ettől az adott esetben jelentőses az eltérés hátrányosan, nem hivatkozhat a kórház arra, hogy a szolgálatban lévő ápoló éppen más beteggel foglalkozott.

Az őrzési, megfigyelési, ápolási kötelezettség megsértése körében számos jogeset publikált. Például egy ügyben a beteg a kórházi tartózkodása alatt nyugtalanná vált, az ágyról leesett, és ennek során a combi vénában lévő kanül elmozdult. A kanült ezért el kellett távolítani, majd az eret összevarrni, ehhez a beavatkozáshoz a beteget elaltatták, a beteg a műtét során meghalt. A bíróság az intézmény felelősségét a beteg haláláért azért állapította meg, mert álláspontja szerint nem intézkedtek megfelelően arról, hogy nyugtalanságából adódóan a beteg ne tudjon leesni az ágyról. A bíróság álláspontja szerint a beteg őrzését az alperes intézménynek úgy kellett volna megoldani, hogy ne következhessen be az ágyról leesés, amely kétségtelenül siettette az élettani folyamatokat (Fővárosi Bíróság 56.Pf. 25.381/1999 – Dósa Ágnes: Az orvos kártérítési felelőssége HVG ORAC 2010.) 

(A kép illusztráció)

vissza

Kapcsolat

Dr. Petrássy Miklós

ügyvéd, szakorvos

1062 Bp. Bajza u. 23. fszt.1.

Tel: +36-1/322-9776
Fax: +36-1/322-9776

mobil: 06/30 348-8292

www.petrassydr.hu, www.hepatitiskarterites.hu

petrassydr@t-online.hu

Ügyfélfogadás előzetes bejelentkezés alapján