Kapcsolat

Dr. Petrássy Miklós

ügyvéd, szakorvos

1062 Bp. Bajza u. 23. fszt.1.

Tel: +36-1/322-9776
Fax: +36-1/322-9776

mobil: 06/30 348-8292

www.petrassydr.hu, www.hepatitiskarterites.hu

petrassydr@t-online.hu

Ügyfélfogadás előzetes bejelentkezés alapján

Infarktusgyanú - a késlekedés orvosi műhiba

 

Infarktusgyanú - a késlekedés orvosi műhiba

Mellkasi panaszok, fulladás miatt hívtak segítséget, de 4 óra kellett hozzá, mire a mentősöknek sikerült egy fogadó kórházat találniuk. Infarktus esetén különös jelentősége van az időtényezőnek. Ha gyorsan kerül a beteg szakszerű ellátásra, túlélési esélyei kiemelkedően jobbak. Különös jelentősége van az első óráknak, de annak is, hogy megfelelő kardiológiai centrumba kerüljön a beteg.

Jolán nénit infarktusgyanúval sem fogadta a kórház

2014-06-22 04:50:00
Budapest – Nem fogadták az infarktusgyanús Jolán nénit (77) az első kórházban. Az asszonyt négy órát utaztatták a rohammentőben, végül a mentőorvos könyörgésére sikerült csak kórházba fektetni.

Kálváriája kísértetiesen hasonlít a szívrohamot kapott Rozi néniéhez, akiről a csütörtöki Blikkben számoltunk be: az asszonnyal 35 percen keresztül túráztak a mentők, mire találtak egy olyan klinikát, ahol végre ellátták.

– Édesanyám reggel lett rosszul – idézte fel a nemrég történt esetet Gabriella. – Fulladt, szorított a mellkasa, rosszul volt, a mentők is azonnal szívinfarktusra gyanakodtak. A IX. kerületi lakásából a X. kerületben lévő, ügyeletesnek kijelölt kórházba indultak velünk. Hajmeresztő, ami ezután történt.

– A kórházban a mentőorvosnak már-már közelharcot kellett vívnia, hogy egyáltalán szóba álljanak vele. Legalább félórán át ment a vita, közben egyetlen kórházi orvos sem nézett rá az édesanyámra. A mentősök mindvégig nagyon rendesek voltak, többször is elnézést kértek tőlünk. Panaszkodtak, hogy számukra is érthetetlen a rendszer, és már beleőrülnek abba, hogy naponta bejárják a főváros összes kórházát, mire találnak olyan intézményt, ahol fogadják a betegüket – mesélte a nő.

Gabriella akkor döbbent meg igazán, amikor az újra nekiinduló mentő végül egy IX. kerületi, az édesanyja otthonától mindösssze két utcányira fekvő kórház előtt fékezett.

– Reggel nyolckor indultunk, anyám délre került kórházba, azaz négy óra elvesztegetett idő, szóval nyugodtan meghalhatott volna, ha komolyabb a baj. A mentők helytállásáról viszont csak szuperlatívuszokban tudok szólni – summázta Jolán néni lánya.

Győrfi Pál (49), az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója korábban lapunknak elismerte: sajnos előfordulnak hasonló estek.

– Amennyiben a illetékes kórházi osztály aktuálisan nem tudja fogadni a beteget, nincs szabad hely vagy műszaki meghibásodás történt, a mentésirányító alternatív megoldást keres, azaz megkeresi a legközelebbi, alkalmas gyógyintézetet. Ilyen esetek, ha szerencsére ritkán is, de előfordulhatnak, mindig is előfordultak – mondta Győrfi.

I. O. É.

/blikk.hu írta/ 

vissza