Kapcsolat

Dr. Petrássy Miklós

ügyvéd, szakorvos

1062 Bp. Bajza u. 23. fszt.1.

Tel: +36-1/322-9776
Fax: +36-1/322-9776

mobil: 06/30 348-8292

www.petrassydr.hu, www.hepatitiskarterites.hu

petrassydr@t-online.hu

Ügyfélfogadás előzetes bejelentkezés alapján

Kapitális orvosi műhiba miatt ússza meg a gyilkos ?

 

Kapitális orvosi műhiba miatt ússza meg a gyilkos ?

28 késszúrást nem vett észre a halottvizsgálatot végző háziorvos, agyvérzésben állapította meg a halál okát. Az sem ejtette gondolkodóba, hogy a családtagok jelezték a jelentős vérvesztést. Mire kiderült, hogy bűncselekmény történt, a nyomokat már nem tudta rögzíteni a rendőrség.

Húszmilliót kapnak, mert bizonyíthatatlan, hogy gyilkoltak volna

Nem jogerősen összesen mintegy húszmillió forint kártérítést ítélt meg a bíróság annak a két férfinak s egy nőnek, akiket egy 2009-ben Meszesen elkövetett gyilkossággal vádoltak meg, majd ítéltek el, s hosszú időt töltöttek előzetes letartóztatásban jogerős felmentésükig – tájékoztatta a bama.hu-t dr. Baán Károly pécsi ügyvéd. 

A lap úgy tudja, a döntést megelőzően az állam tízmillió forint kártérítést ajánlott fel a három személy részére, azt azonban nem fogadták el. Az öt évvel ezelőtt elkövetett gyilkosságot következetesen tagadták a volt vádlottak. Közvetlen bizonyítékokkal nem rendelkezett az ügyészség, 2011-ben elsősorban egy vádalku keretében tett, rájuk nézve terhelő vallomás alapján ítélte el őket a Baranya Megyei Bíróság. Az elsőrendű vádlottat, egy fiatal nőt mint bűnsegédet marasztalták el, a másodrendűt nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésben találták bűnösnek. Akkor életfogytiglanig tartó szabadságvesztést kaptak, mindketten legkorábban harminc év múlva kerülhettek volna feltételesen szabadlábra. A harmadik vádlottat lopás miatt három évre ítélték. A Pécsi Ítélőtábla viszont bizonyítottság hiányában mindhármukat felmentette 2012-ben, s előzetes letartóztatásukat is megszüntette. Az ügyészség ugyan fellebbezett, azonban a Kúria azt elutasította, így jogerőre emelkedett a felmentésük. A rendőrség azóta sem állt elő újabb gyanúsítottakkal.

Az áldozat halálát 28 késszúrás okozta, támadói a lakását is kifosztották. A késszúrásokra azonban csak későn derült fény, a helyszínre hívott háziorvos ugyanis nem vette észre őket, a halál okát agyvérzésben jelölte meg. Ez nagyon megnehezítette a nyomozók dolgát, hiszen mire kiderült, hogy bűncselekmény áldozata lett az idős asszony, a helyszínen már semmilyen nyomot nem tudtak rögzíteni, mivel azt addigra sikerült feltakarítaniuk a családtagoknak.

A kórház patológiáján mindenki megdöbbent. 

– A halál pontos okát kellett volna meghatároznom, amikor felfordítottam a holttestet már jól látszottak a hátán a szúrások nyomai, alig hittem el, hogy ez igaz – nyilatkozta a Pécsi Napilapnak Hegedűs Géza patológus, aki mint mondja harminc éves pályafutása alatt ilyen szakmai hibával még nem találkozott. Katika (az áldozat) egyik családtagjának ugyan feltűnt, hogy nem stimmel valami, meg is kérdezte a háziorvost, hogy normális-e agyvérzésnél, hogy két liter vér folyik ki, amire az orvos megnyugtatta: Ez teljesen normális dolog.

A gyanúsítottak előzetes letartóztatásukkor mindent tagadtak. További érdekesség, hogy a vádlottak mindhárman élettársi kapcsolatban éltek egymással. 

Új Ász (www.ujasz.hu)

 

vissza