Kapcsolat

Dr. Petrássy Miklós

ügyvéd, szakorvos

1062 Bp. Bajza u. 23. fszt.1.

Tel: +36-1/322-9776
Fax: +36-1/322-9776

mobil: 06/30 348-8292

www.petrassydr.hu, www.hepatitiskarterites.hu

petrassydr@t-online.hu

Ügyfélfogadás előzetes bejelentkezés alapján

Késett a mentő, meghalt a beteg. Sürgősségi ellátás- műhiba ?

 

Késett a mentő, meghalt a beteg. Sürgősségi ellátás- műhiba ?

Újra meghalt egy beteg, mert késve érkezett a segítség. Nem könnyű a mentésirányítás helyzete sem, hiszen egy laikus és izgatott hozzátartozótól nem mindig lehet a telefonon keresztül valós képet kapni a beteg állapotáról. Egy ismerten asztmás, és trombózisos kórelőzményű, herőteljesen fulladó beteghez - kinek még mellkasi fájdalmam is van - azonban mindenképpen azonnal magas szintú mentőegységet kell indítani, nem pedig egy háziorvosi ügyeletest.

A Blikk.hu írta:

"Késett a mentő, meghalt Karolina.

2013-11-16 04:50:00
Budapest — Hiába hívták többször is a mentőket, csak több mint 30 perc után érkezett meg az első segítség – ezt állítja az a férfi, aki nevelt lányához hívott mentőt, ám mire a segítség megérkezett, Karolina (†38) meghalt.

A nő évek óta küzdött az asztmával és a strúmával, a pajzsmirigy megnagyobbodásával küzdött, de már trombózisa is volt. Így érthető, hogy amikor Zsoltot azzal hívta telefonon, hogy fullad, fáj a mellkasa és zsibbad mindkét keze, a férfi azonnal a mentőket riasztotta. 

– Csütörtök reggel munkába igyekeztem, amikor 9 óra 26 perckor hívott Karolina, hogy rosszul van. Riasztottam a mentőket, és azonnal hazaindultam – mutatta telefonja híváslistáját Zsolt, aki bár gyalog és HÉV-vel ment, így is 10 perc alatt otthon volt. Meglepődve látta, a segítség még sehol. 

– Karolina már alig kapott levegőt, csak hörgött. Újra hívtam a mentőket, és a szomszéd segítségével elkezdtük lélegeztetni. Az első hívás után csak jó félórával érkezett ki az ügyeletes orvos, ám semmilyen felszerelés nem volt nála – állította a nevelőapa, aki szerint még ekkor is megmenthették volna a nő életét.

Az orvos jegyzőkönyve szerint a bejelentés után 16 perccel, 9.42 -kor indultak el a Vihar utcai központjukból, és 9.58-kor érkeztek a helyszínre. Ekkor, látva az eset súlyosságát, ő is újra értesítette a mentőket. Végül mintegy 50 perccel az első segélykérés után három egység érkezett a címre.

Zsolt aznap este a rendőrségen feljelentést tett. 

Az előírás szerint a mentőnek a riasztás után 15 percen belül a helyszínre kell érkeznie. Információink szerint viszont nem a beteg lakásától mintegy egy kilométerre lévő csillaghegyi mentőállomásról, hanem a Lurdy Ház mellől indult egy kocsi a budai címre. 

– Kollégánk a szakmai szabályok betartásával és az elvárható gondossággal nyújtotta az egészségügyi szolgáltatást – állítja Dávid Julianna, az ügyeletest kiküldő cég ügyvezetője. Arra, hogy milyen felszereléssel és mennyi idő alatt kell a helyszínre érniük, nem feleltek.

A mentők belső vizsgálatot rendeltek el.

D.V."

Dr. Petrássy Miklós ügyvéd, szakorvos, egészségügyi szakjogász kommentárja:

A mentésről szóló 5/2006. (II. 7.) EüM rendelet szerint a mentésirányító csoport munkatársa („diszpécser”) segélyhívás fogadásakor a bejelentőtől megkérdezi:

- a mentést indokoló esemény jellegét és helyét, a betegek számát és az észlelt tüneteket,

- a bejelentő nevét és - amennyiben a bejelentő telefonszáma az Irányító Csoport készülékén nem azonosítható -a bejelentéskor használt telefonszámát,

- a mentésirányítás által szükségesnek tartott további információt.

A mentésirányítást ellátó személy a bejelentés tartalma, és az összes körülmény értékelése alapján dönt a mentés szükségességéről és intézkedik

- a rendelkezésre álló mentőkapacitás függvényében, a sürgősségi igény meghatározásával a megfelelő szintű mentőegység, illetve mentőegységek riasztásáról,

- szükség esetén az adott típusú feladatra szakosodott ellátó szervezet riasztásáról,

- egyéb szolgálatok - ideértve a háziorvosi vagy orvosi ügyeleti szolgálatot, tűzoltóságot, rendőrséget - riasztásáról.

A mentésirányítónak tehát egy rövid telefonbeszélgetés alapján kell megítélnie, hogy indokolt-e mentés, ha igen, milyen szintű mentőegységet indítson, ill. milyen sürgősséggel. Természetesen nem várható el, hogy távdiagnózist állítson fel - a sürgősségről, ill. annak fokáról kell döntenie. Ez sokszor még a beteg vizsgálatát követően még a helyszínen sem könnyű. Egy ismerten asztmás, és trombózisos kórelőzményű, erőteljesen fulladó beteghez - kinek még mellkasi fájdalmam is van - azonban mindenképpen azonnal magas szintú mentőegységet kell indítani, nem pedig egy háziorvosi ügyeletest.

vissza