Megtagadták az eü-i ellátást a felvidéki magyar lánytól, mert nem beszélt szlovákul.

 

Megtagadták az eü-i ellátást a felvidéki magyar lánytól, mert nem beszélt szlovákul.

Megtagadta egy felvidéki magyar lány kivizsgálását az érsekújvári kórház bolgár orvosa arra hivatkozással, hogy a páciens nem beszél szlovákul. A nyilvánvaló szándékos jogsértés szerencsére nem járt a beteg egészségi állapotára nézve komoly következménnyel, de az orvos magatartása így is döbbenetes. Az eset nem "tipikus" orvosi műhiba, de mégis elgondolkodásra késztető.


A hírek.sk szlovákiai magyar televíziós hírportál írta:

"ÉRSEKÚJVÁR, ÍMELY. A Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának jogsegélyszolgálata segítséget nyújt annak a lánynak, aki vasárnap nem részesült szakszerű orvosi ellátásban az érsekújvári kórház sürgősségi ügyeletén.
Mint ismeretes, a lány kivizsgálását arra hivatkozva utasította el a szolgálatot teljesítő bolgár orvos, hogy páciense nem tud szlovákul, ő pedig nem beszél magyarul. Az eset óriási felháborodást keltett. A Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának jogsegélyszolgálata felkínálta segítségét a sértettnek, aki élni kíván a lehetőséggel. Szekeres Klaudia jogász lép majd kapcsolatba vele – tudtuk meg Tokár Gézától, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivőjétől.

Szekeres Klaudia szerint még a laikusok számára is egyértelmű, hogy megsértették a lány egészséghez és a testi épséghez való alapvető emberi jogát, ami nem lehet függvénye semmiféle nyelvi szempontnak.

„Amikor az orvosok az esküjüket leteszik, természetesen anyanyelvtől függetlenül esküsznek fel arra, hogy egészségügyi ellátásban részesítik a pácienseket. Ezért ezt a bolgár orvost elsősorban az orvosi kötelességei megsértése miatt lehet támadni. Ha egy orvos akármilyen okból kifolyólag nem látja el a beteget, akinek sürgős segítségre van szüksége, ellene panaszt lehet emelni. Ha ezt még ráadásul nyelvi okokkal is indokolja, holott a lány partnere lefordította volna az elhangzottakat, ez csak „hab a tortán“. Ilyen szempontból mindenképpen arra gondoltunk, hogy az Egészségügyi Felügyeleti Hivatalban (ÚDZS) emelünk panaszt az orvosi mulasztás miatt, mivel egy orvos senkitől sem tagadhatja meg a sürgősségi ellátást“ – magyarázta Szekeres Klaudia.

A továbbiakban megjegyezte, bár az ifjú pár a jogsegélyszolgálatot kihagyva is küldhet panaszlevelet az ÚDZS-nek, de a jogsegélyszolgálattal közreműködve az ügyvédi költségeket is megtakaríthatják a fiatalok és szakmai tanácsokban is részesülhetnek. A jogsegélyszolgálat ugyanis ilyen esetekben teljesen ingyenesen nyújt jogi segítséget.

„Ilyen eset hallatán felsajog a magyar ember szíve, hogy ez megtörténhet! Bár az emberek sokszor félnek az orvosok ellen fordulni, mert nem tudhatják, hogy esetleg mikor kerülnek újra vissza hozzájuk, de az efféle nyilvánvaló orvosi mulasztásokat nem szabad csak annyiban hagyni!“ – hangoztatta a jogásznő.

Szekeres Klaudia nem akart jóslatokba bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy milyen szankcióban részesülhet a magyar lány kivizsgálását elhárító bolgár orvos. Szerinte nem valószínű, hogy felfüggesztik a tevékenységét. „A legszigorúbb büntetések akkor jöhettek volna számításba, ha az eset súlyos következményekkel járt volna, de szerencsére, erre nem került sor“ – magyarázta.

A fiatalok örülnek a jogsegélyszolgálat által felkínált segítségnek. Azt mondták, rövidesen kapcsolatba lépnek a jogásznővel.

„A további lépéseinket illetően konzultálunk majd a jogásznővel. Egyelőre azt tervezzük, hogy négy helyre biztosan elküldjük a panaszlevelünket: az egészségügyi miniszter-asszonynak, az ÚDZS-nek, a megyei főorvosnak és talán a kórház igazgatóságának is“ – árulta el terveiket az ímelyi fiatalember. Élettársa a gyógyszereknek köszönhetően jobban érzi magát, mint vasárnap, de még munkaképtelen.

„Talán hétfőtől már mehetek dolgozni. A körzeti orvos azt mondta, hogy ha visszatérnek a fájdalmaim, további kivizsgálásokra is elküld“ – ismertette állapotát a sértett lány. Azt mondta, nagyon rosszul esett neki a bolgár orvos viselkedése, de azzal is beérné, ha egyszerűen csak elnézést kérne tőle. „Az a legkevesebb, hogy elnézést kérjen. Rá sem akarok gondolni, mi lett volna, ha súlyosabbra fordult volna az állapotom. A panaszleveleket is azért küldjük el az illetékeseknek, hogy ehhez hasonló eset másokkal ne történhessen meg!“ – nyilatkozta a Hírek.sk-nak."
vissza

Kapcsolat

Dr. Petrássy Miklós

ügyvéd, szakorvos

1062 Bp. Bajza u. 23. fszt.1.

Tel: +36-1/322-9776
Fax: +36-1/322-9776

mobil: 06/30 348-8292

www.petrassydr.hu, www.hepatitiskarterites.hu

petrassydr@t-online.hu

Ügyfélfogadás előzetes bejelentkezés alapján