Kapcsolat

Dr. Petrássy Miklós

ügyvéd, szakorvos

1062 Bp. Bajza u. 23. fszt.1.

Tel: +36-1/322-9776
Fax: +36-1/322-9776

mobil: 06/30 348-8292

www.petrassydr.hu, www.hepatitiskarterites.hu

petrassydr@t-online.hu

Ügyfélfogadás előzetes bejelentkezés alapján

Orvosi műhiba ! HIV pozitív vért adtak egy 12 éves kislánynak

 

Orvosi műhiba ! HIV pozitív vért adtak egy 12 éves kislánynak

Szaúd-Arábiában egy 12 éves kislányt vérszegénység miatt kezeltek, ezért vérátömlesztésre volt szükség. Miután a transzfúzió megtörtént, kiderült, hogy HIV vírussal volt fertőzve. Kell-e tartani Magyarországon hasonló műhiba bekövetkeztétől ?

 

A Blikk.hu írta:

"Műhiba! HIV pozitív vért adtak egy 12 éves kislánynak

2013-02-21 10:44:45
Kapitális orvosi műhiba borzolja a kedélyeket Szaúd-Arábiában: egy 12 éves kislány véletlenül HIV pozitív vért kapott egy vérátömlesztés során.
HirdetésReham al-Hakami egy Jazan nevű faluban él, és vérszegénység miatt kezelték a helyi kórházban. Az orvosok transzfúziót láttak szükségesnek, de miután lecsöpögött a vér, kiderült hogy HIV vírussal volt fertőzve, így valószínűleg a kislány szervezetébe is bejutott a halálos kór. A kórház egy képviselője személyesen kereste fel a kislány szüleit a hírrel, néhány órával a végzetes baki után. A gyereket ezután mentőhelikopterrel szállították át a szaúdi fővárosba, egy speciális kórházba.

Az orvosi műhiba hatalmas port kavart az egész országban. A HIV és az AIDS tabu témának számít az iszlám államban; ennek ellenére ezrek adtak hangot felháborodásuknak az eset kapcsán, és az egészségügyi miniszter, Abdullah al-Rabiah lemondását követelik. Arrafelé borzasztó ritka, hogy bárminemű kritikával illessék a kormány tagjait. Ezért is van jelentősége annak, hogy Reham esete után hét minisztériumi tisztségviselőt már kirúgtak, másokat pedig megbírságoltak, köztük az érintett körzet AIDS programjának koordinátorát is – írja a cnn.com.

Az egészségügyi tárca azt ígérte, kivizsgálja az ügyet és gondoskodik a család jogi képviseletéről, amint jogérvényesítésre, illetve kártérítésre kerül sor. A család ezzel együtt be akarja perelni a minisztériumot. A szaúdi törvények értelmében egyébként minden állampolgár ingyenes gyógykezelésre jogosult, ha megfertőződik a HIV vírussal, és a munkaerőpiacon is jogi segítséget kap. A betegeket ugyanis a mai napig kiközösítik az iszlám országban; sok kórház például egy az egyben visszautasítja a kezelésüket.

Blikk-információ"
 
 
Dr. Petrássy Miklós ügyvéd, szakorvos kommentárja:
 
Euróban - így Magyarországon is - a donorok (véradók) HIV szűrését rendszeresen végzik, így a transzfúzió gyakorlatilag biztonságos. Bizonyos országokban - pl. számos afrikai országban - ilyen vizsgálatok nem történnek, így a véradók között lehetnek HIV fertőzöttek. A cikkben szereplő Szaud-Arábiában érvényben lévő szabályokról nincs tudomásom.
2009-es kiadású orvosi szakkönyv (MSD Orvosi Kézikönyv, USA) szerint a vér-és szövetdonorok korszerű szűrése mellett a HIV transzfúzióval történő átvitelének a veszélye 1:10.000 és 1:100.000 között van egy transzfúziós egységre vonatkoztatva. Az átvitel annak okán lehetséges, mert a fertőzés korai időszakában a szűrési eredmények álnegatívak lehetnek (azaz ha a véradó a véradást időben nem sokkal megelőzően fertőződött meg, az antitestek még nem mutathatók ki, így a levett vér felhasználásra kerülhet.) Ilyen esetben tehát szó nincs orvosi műhibáról, hiszen felróható orvosi magatartás sem áll fenn.
 
Dr. Petrássy Miklós ügyvéd, szakorvos
vissza