Orvosi műhiba ! HIV pozitív vért adtak egy 12 éves kislánynak

 

Orvosi műhiba ! HIV pozitív vért adtak egy 12 éves kislánynak

Szaúd-Arábiában egy 12 éves kislányt vérszegénység miatt kezeltek, ezért vérátömlesztésre volt szükség. Miután a transzfúzió megtörtént, kiderült, hogy HIV vírussal volt fertőzve. Kell-e tartani Magyarországon hasonló műhiba bekövetkeztétől ?

 

A Blikk.hu írta:

"Műhiba! HIV pozitív vért adtak egy 12 éves kislánynak

2013-02-21 10:44:45
Kapitális orvosi műhiba borzolja a kedélyeket Szaúd-Arábiában: egy 12 éves kislány véletlenül HIV pozitív vért kapott egy vérátömlesztés során.
HirdetésReham al-Hakami egy Jazan nevű faluban él, és vérszegénység miatt kezelték a helyi kórházban. Az orvosok transzfúziót láttak szükségesnek, de miután lecsöpögött a vér, kiderült hogy HIV vírussal volt fertőzve, így valószínűleg a kislány szervezetébe is bejutott a halálos kór. A kórház egy képviselője személyesen kereste fel a kislány szüleit a hírrel, néhány órával a végzetes baki után. A gyereket ezután mentőhelikopterrel szállították át a szaúdi fővárosba, egy speciális kórházba.

Az orvosi műhiba hatalmas port kavart az egész országban. A HIV és az AIDS tabu témának számít az iszlám államban; ennek ellenére ezrek adtak hangot felháborodásuknak az eset kapcsán, és az egészségügyi miniszter, Abdullah al-Rabiah lemondását követelik. Arrafelé borzasztó ritka, hogy bárminemű kritikával illessék a kormány tagjait. Ezért is van jelentősége annak, hogy Reham esete után hét minisztériumi tisztségviselőt már kirúgtak, másokat pedig megbírságoltak, köztük az érintett körzet AIDS programjának koordinátorát is – írja a cnn.com.

Az egészségügyi tárca azt ígérte, kivizsgálja az ügyet és gondoskodik a család jogi képviseletéről, amint jogérvényesítésre, illetve kártérítésre kerül sor. A család ezzel együtt be akarja perelni a minisztériumot. A szaúdi törvények értelmében egyébként minden állampolgár ingyenes gyógykezelésre jogosult, ha megfertőződik a HIV vírussal, és a munkaerőpiacon is jogi segítséget kap. A betegeket ugyanis a mai napig kiközösítik az iszlám országban; sok kórház például egy az egyben visszautasítja a kezelésüket.

Blikk-információ"
 
 
Dr. Petrássy Miklós ügyvéd, szakorvos kommentárja:
 
Euróban - így Magyarországon is - a donorok (véradók) HIV szűrését rendszeresen végzik, így a transzfúzió gyakorlatilag biztonságos. Bizonyos országokban - pl. számos afrikai országban - ilyen vizsgálatok nem történnek, így a véradók között lehetnek HIV fertőzöttek. A cikkben szereplő Szaud-Arábiában érvényben lévő szabályokról nincs tudomásom.
2009-es kiadású orvosi szakkönyv (MSD Orvosi Kézikönyv, USA) szerint a vér-és szövetdonorok korszerű szűrése mellett a HIV transzfúzióval történő átvitelének a veszélye 1:10.000 és 1:100.000 között van egy transzfúziós egységre vonatkoztatva. Az átvitel annak okán lehetséges, mert a fertőzés korai időszakában a szűrési eredmények álnegatívak lehetnek (azaz ha a véradó a véradást időben nem sokkal megelőzően fertőződött meg, az antitestek még nem mutathatók ki, így a levett vér felhasználásra kerülhet.) Ilyen esetben tehát szó nincs orvosi műhibáról, hiszen felróható orvosi magatartás sem áll fenn.
 
Dr. Petrássy Miklós ügyvéd, szakorvos
vissza

Kapcsolat

Dr. Petrássy Miklós

ügyvéd, szakorvos

1062 Bp. Bajza u. 23. fszt.1.

Tel: +36-1/322-9776
Fax: +36-1/322-9776

mobil: 06/30 348-8292

www.petrassydr.hu, www.hepatitiskarterites.hu

petrassydr@t-online.hu

Ügyfélfogadás előzetes bejelentkezés alapján