Kapcsolat

Dr. Petrássy Miklós

ügyvéd, szakorvos

1062 Bp. Bajza u. 23. fszt.1.

Tel: +36-1/322-9776
Fax: +36-1/322-9776

mobil: 06/30 348-8292

www.petrassydr.hu, www.hepatitiskarterites.hu

petrassydr@t-online.hu

Ügyfélfogadás előzetes bejelentkezés alapján

Orvosi műhiba miatt amputálták a lábujjakat

 

Orvosi műhiba miatt amputálták a lábujjakat

Mellrák sikeres kezelését, műtétét követően szeretett volna plasztikai beavatkozással új melleket a brit asszony. A rekonsrtukció esztétikai szempontból sem sikerült, azonban ez volt a kisebbik probléma. Orvosi mulasztásra is visszavezethetően súlyos fertőzés, szepszis alakult ki, a beteg életveszélyes állapotba került. A szepszissel együtt járó kórélettani folyamatok lábujjainak üszkös elhalásához vezettek ...

A Borsonline írta a Daily Mail cikke nyomán:

„Botrány: orvosi műhiba miatt kellett csonkolni az asszonyt

Kezelőorvosa nemtörődömsége miatt kellett amputálnia összes lábujját egy brit asszonynak. Azóta élete tönkrement, pedig a műtétre nem lett volna szükség. A kórház borzasztóan sajnálja az esetet, az orvost örökre eltilthatják a munkájától.

A most 41 éves Leanne Parkernél az orvosok három évvel ezelőtt mellrákot diagnosztizáltak. Az életben maradásának egyetlen feltétele az volt, hogy az orvosoknak le kellett műteniük a beteg mellét, azonban arra nem számított, hogy ennek következtében lábujjait is elveszítheti – írja a Daily Mail.

Parkernek a sikeres műtét után, megmondta onkológusa, hogy jobban teszi, ha másik mellét is leszedeti, mert nagy az esély arra, hogy a rák visszatérjen. Az asszony beleegyezett a műtétbe, majd abba is, hogy orvosa implantátumot helyezzen be az eltávolított keblek helyére.

A plasztikai műtét azonban katasztrofálisan végződött. Elmondása szerint, mikor először meglátta magát a tükörben majdnem elájult, annyira el voltak deformálódva az új mellek. Az orvos ekkor azt mondta ez normális, és további vizsgálatok nélkül hazaküldte. Azonban Parker szervezetében súlyos fertőzés alakult ki, ami megelőzhető lett volna, ha doktora megvizsgálja és antibiotikumokkal kezelni.

Mivel erre nem került sor, a fertőzés annyira elhatalmasodott a nő testében, hogy néhány héttel később vissza kellett térnie a kórházba, kivetetni az implantátumokat. Ekkor tudta meg, a kezeletlen betegség lezárta az ereket a lábfejében, ezért lábujjait is amputálni kell. Bár Parker lábfejét csonkolták, még mindig fenn áll a veszélye annak, hogy lábait térdtől amputálni kell majd a jövőben.

Az asszonyt kezelő kórház hivatalos közleményben kért bocsánatot tőle, orvosát pedig felfüggesztették. A doktor ügyét jelenleg a bíróság vizsgálja, ha bebizonyosodik, hogy az ő hibájából kellett megelőzhető amputációt elvégzeni Parkeren, eltilthatják a szakmájától.”

2013.09.06. 13:00 | Bors"

 

dr. Petrássy Miklós ügyvéd, szakorvos, egészségügyi szakjogász kommentárja:

A Magyarországon (vélhetőleg Nagy Britanniában is) szigorú szakmai szabályrendszer írja elő kötelező jelleggel, hogy a műtétek előtt milyen antibiotikum kezelést kell alkalmazni a fertőzések megelőzése érdekében. A műtétet követően pedig az orvosnak figyelemmel kell kísérni az esetleges fertőzés jeleit, indokolt esetben haladéktalanul terápiás antibiotikum kezelést kell kezdeni, ill. mérlegelnie kell az ismételt sebészi feltárás szükségességét. Ha a kezeletlen fertőzés "elhatalmasodik" a szervezetben, szepszis alakul ki. Szeptikus shockban a szöveti véráramlás kritikus mértékben csökkenhet, melynek következtében több szerv, így a tüdő, a vese, a máj heveny elégtelensége léphet fel, továbbá a szervezeten belüli véreloszlás átalakulása miatt eleve veszélyeztetett perifériás területek károsodása következhet be. (Az életfontos szervek - pl. agy - véráramlásának javítása miatt a periférián /végtagok/ reflexes érösszehúzódás jelentkezik.)

vissza