Kapcsolat

Dr. Petrássy Miklós

ügyvéd, szakorvos

1062 Bp. Bajza u. 23. fszt.1.

Tel: +36-1/322-9776
Fax: +36-1/322-9776

mobil: 06/30 348-8292

www.petrassydr.hu, www.hepatitiskarterites.hu

petrassydr@t-online.hu

Ügyfélfogadás előzetes bejelentkezés alapján

Orvosi műhiba miatt hízott meg Tóth Vera

 

Orvosi műhiba miatt hízott meg Tóth Vera

Orvosi műhiba miatt hízott el Tóth Vera. Ezzel a címmel számolt be a Borsonline az énekes kilókkal folytatott ismételt küzdelméről. A sikeres fogyókúrákról korábban már beszámolt a bulvármédia, arról azonban előzőleg nem írtak, hogy ezt orvosi műhiba okozta volna. A megasztár véleménye szerint egy gyerekkori gyógyszeres kúra, s nem genetikai adottság a hízékonyságának az oka ...

Borsonline írta:

ORVOSI MŰHIBA MIATT HÍZOTT EL TÓTH VERA

2013.04.17. 06:15 | Ferenczi Fruzsina

 

Tóth Vera végre megszabadulhat attól a gyerekkori traumától, hogy egy nyár alatt húsz kilót hízott. Nem a gének vagy a falánkság, hanem egy gyermekkorban elszenvedett gyógyszeres kúra miatt ragadnak a kilók az énekesnőre. Erejét megfeszítve próbál fogyni, példát mutatva másoknak.

A közönség azzal a külsővel ismerte és szerette meg Tóth Verát, ahogy ma is ismerjük. A csodás hangú énekesnő azonban nehezen fogadja el, hogy túlsúlyos, mert ő emlékszik még arra, hogy egykor vékony kislány volt. Váratlanul és hirtelen hízott meg. Húsz év elteltével a Borsnak elárulta, mi az oka, hogy folytonos szélmalomharcot kell vívnia a kilókkal.

"Nálam ez nem genetikus volt. Nyolc­éves koromban volt egy arcüreg­gyulladásom, amire gyógyszeres, szteroidos kezelést kaptam. Ez felborította a hormonháztartásomat, és egy nyár alatt híztam húsz kilót" – mondta lapunknak Vera. A Megasztár óta az énekesnő reflektorfényben él, így rajongói is tanúi félsikerekkel és kudarcokkal tarkított küzdelmének, amellyel évek óta próbálja helyreállítani azt, amit a gyógyszerek elrontottak. Hazánk első megasztárja nem titkolta, hogy nincs kibékülve testalkatával, de azt mostanáig nem mondta el, mitől hízott meg. A fogyókúra sokáig nehezére esett, ám január óta kemény munkával, zsírégetéssel és diétázással sikerült lefaragnia harminckilós túlsúlyából.

"Kezdetben nagy szenvedés volt, de komoly agymunkával és akaraterővel sikerült leadnom tíz kilót!" – újságolta Vera. – "További húsztól szeretnék megszabadulni. Mindezt az éneklés miatt is csinálom, szeretnék jó kondiban színpadra állni a koncertjeimen." Vera a Facebook-oldalán, rajongóinak vallott először arról, mennyire boldoggá teszi az életmódváltás, és ezzel hasonló cipőben járó rajongóit is motiválja.

– "Szinte már életvezetési tanácsadóvá váltam, számtalan levél érkezik hozzám, látom, hogy erőt ad az embereknek a tudat, hogy ha Tóth Verának sikerült, akkor nekem is sikerülhet" – árulta el lapunknak az első megasztár." /kép: Bánkúti Sándor/

 

Dr. Petrássy Miklós ügyvéd, szakorvos kommentárja:

Az orvosi műhibát állító cím ellenére a cikkből nem derül ki egyértelműen, hogy valójában milyen konkrét felróható orvosi magatartást, ténykedést feltételez a cikk írója és/vagy az énekes. A szteriod kezelésnek ugyanis létjogosultsága, fontos, sőt számos esetben nélkülözhetetlen szerepe van a gyógyításban.

A szteroid gyógyszereket (kortiko- és glukokortikoidok, azaz mellékvesekéreg-hormonok) elsődlegesen erős gyulladáscsökkentő, immunműködést elnyomó és allergia-ellenes hatása miatt alkalmazza az orvostudomány. Pl. reumatikus gyulladások, ízületi gyulladások esetén, autoimmun-betegségekben (pl. SLE), egyes emésztőrendszeri betegségekben (Pl. Crohn-betegség), bőrgyulladások egyes formái, légzőszervi betegségek, asthma brochiale, szénanátha kezelésekor stb. Számos súlyos betegségben szinte csak ezek a gyógyszerek jelentenek a beteg számára állapotjavulást, panaszaik mérséklődését.

A kezelés mindig alapos orvosi megfontolást igényel. Mérlegelni kell, hogy  a kezeléstől várható kedvező eredmény és a mellékhatások milyen arányban állnak egymással. A mellékhatások  ugyanis szerteágazók, szinte valamennyi szervrendszert érinthetik. A kezelés felboríthatja a szénhidrát-anyagcserét, csontritkulást, vérnyomásemelkedést, vizenyőt, gyomorfekélyt, pszichés tüneteket, vérképzőszervi eltéréseket stb. okozhat. A tartós szteroid kezelés emellett ún. cushingoid alkatot is előidézhet, melynek jellemzője különösen a holdvilágarc, elhízás.  Vannak módszerek a mellékhatások minimalizálására is, pl. a megfelelő adagolás, fokozatosság a kezelés befejezésekor.

Fentiek alapján nyilvánvaló, hogy szteroid kezelést – különösen gyermekekben – csak akkor szabad alkalmazni, ha az feltétlenül indokolt, s más, kevesebb mellékhatással járó szerrel nem helyettesíthető. 

A cikk szerint az énekes nyolc­éves korában arcüreg­gyulladás miatt alkalmazott  szteroidos kezelés következményeként hízott egy nyár alatt húsz kilót. A cikkből nyilván nem derülnek (nem is derülhetnek) ki részletek, így nem mondható vélemény arról, hogy az akkori szteroid kezelés indokolt volt-e egyáltalán, ill. ha igen, akkor a dozírozás, valamint az alkalmazásának ideje megfelelő volt-e. Az akkori testsúlygyarapodást ugyan okozhatta a tartós szteroid kezelés, de arról már szintén nem mondható vélemény, hogy az azóta is fennálló hízékonyság összefüggésbe hozható-e a korábbi kezeléssel.

vissza