Kapcsolat

Dr. Petrássy Miklós

ügyvéd, szakorvos

1062 Bp. Bajza u. 23. fszt.1.

Tel: +36-1/322-9776
Fax: +36-1/322-9776

mobil: 06/30 348-8292

www.petrassydr.hu, www.hepatitiskarterites.hu

petrassydr@t-online.hu

Ügyfélfogadás előzetes bejelentkezés alapján

Börtönbe kell mennie műhiba miatt Geréb Ágnesnek

 

"A szülésznőnek nem azért kell börtönbe mennie, mert egy törékeny szabadságharcos, hanem halált és maradandó fogyatékosságot okozó gondatlanság miatt." /Balavány György hvg.hu/

Balavány: És még miért ne csukják le Geréb Ágnest?

/hvg.hu. 2018.01.11., szerző: Balavány György/

A szülésznőnek nem azért kell börtönbe mennie, mert egy törékeny szabadságharcos, hanem halált és maradandó fogyatékosságot okozó gondatlanság miatt.

Amióta egyértelmű, hogy a Semmelweis Ignác utáni második leghíresebb magyar szülésznek két évre börtönbe kell vonulni, a legkedvesebb ismerőseim tucatjai tiltakoznak hangosan. Úgy hallom, már tüntetés is szerveződik, csúcsára ért a hatodik éve tartó Free Geréb mozgalom.

Vannak ennek tanulságai.

Megvallom: csöppet sem örülök, hogy Geréb börtönbe megy, de az ítéletet messze nem tartom döbbenetesnek vagy igazságtalannak. Döbbenetesnek és igazságtalannak azt tartom, hogy a vita, rossz szokás szerint, mindenről szól, csak Geréb tetteiről és azok következményeiről nem. Ahogy az lenni szokott: a közvélemény szimbólummá emel egy ügyet, aztán, sok esetben, a bíróság a közvélemény nyomására szintén szimbólumként kezeli.

Az egyrészt meg a másrészt

Összegyűjtöttem kedves szabadságharcos ismerőseim néhány tipikus érvét amellett, hogy miért kéne szabadon engedni a dúlát, és kiegészítem őket néhány saját ellenvetéssel.

Ne csukják le Geréb Ágnest, mert ő valójában szülészorvos, szakember!

Valóban szakember. Ez azonban nem csökkenti, hanem növeli a felelősségét. Szakemberként például tudnia kell, hogy egy csecsemő – előre nem látható módon – milyen gyorsan képes belefulladni a szülőcsatornába.

Ne csukják le Geréb Ágnest, mert neki köszönhető, hogy van apás szülés Magyarországon!

Részben csakugyan neki köszönhető, és én is megköszönöm, hogy jelen lehettem mind a négy gyermekem születésénél. Akkor is, amikor kórházi háttér nélkül nagy bajba kerültünk volna.

Ne csukják le Geréb Ágnest; aki ismeri, tudja róla, hogy egy fantasztikus, kedves ember!

Ez készséggel elhiszem, de semmi köze az ügyhöz.

Ne csukják le Geréb Ágnest, mert több száz egészséges csecsemőt segített világra, amiért hála és köszönet illeti!

Hála és köszönet, természetesen. Ez az ügy azonban nem a szerencsés kimenetelű, hanem a tragédiával végződött esetekről szól.

Ne csukják le Geréb Ágnest, mert egy hatvannégy éves, törékeny asszony, aki nem bírja a bezártságot!

Szokás vizsgálni, hogy az elítélt alkalmas-e a kiszabott büntetés letöltésére, bízzuk ezt az illetékesekre.

Ne csukják le Geréb Ágnest, mert eleget szenvedett már az elmúlt években az előzetes, a perek, a lakhelyelhagyási tilalom, a meghurcoltatás miatt!

Őszintén szólva ez az egyetlen, ami elbizonytalanít. Egy bírósági ítélet nem arról szól ugyan, hogy a vádlott mennyit szenvedett, hanem arról, hogy mit követett el, és annak mi a kiszabandó büntetési tétele – de a többéves meghurcoltatás csakugyan olyan körülmény, amit talán lehetett volna mérlegelni.

Ne csukják le Geréb Ágnest, mert az ügy nem is róla szól, hanem a szabadságról és a női jogokról; valójában az otthonszülést akarja börtönbe záratni a hálapénzen alapuló orvoslobbi!

Maga Geréb is hasonlóképp nyilatkozott a tárgyaláson. Az orvoslobbi nevű háttérhatalom, ami dróton rángatja a magyar bíróságot, és lecsukatja azt, aki az útjában áll, ugye? Ne, ezt tényleg ne csináljuk már.

Ne csukják le Geréb Ágnest, mert a kórházakban is hasonló, sőt nagyobb a szülés kockázata, mint otthon, és ezt nyugaton már felismerték!

Erről régóta folyik a néha értelmes, néha értelmetlen vita. De nemcsak nálunk, az úgynevezett nyugaton is. Ha Nagy-Britannia és Hollandia eléggé nyugatnak számít, itt van például a British Medical Journalban közölt holland tanulmány arról, miért veszélyesebb otthon szülni, mint kórházban. De akár így, akár úgy: a bírói ítélet nem ebben foglalt állást, hanem Geréb Ágnes büntetőperében.

Ne csukják le Geréb Ágnest, amíg igazi gonosztevők szabadon garázdálkodhatnak!

Khm. Ráadásul ezt egy értelmes ember mondta. Oké, tehát legyen az az alapelv, hogy minden ún. gonosztevőt le kell csukni. De mások tettei akkor sem függnek össze Geréb ügyével.

Ne csukják le Geréb Ágnest, mert sokkal több műhibát megúsznak a kórházi orvosok!

Ez így nem egészen igaz, évente több ezer műhibaper zajlik. Na jó, igen, sok orvos megússza, de hogy jön ez ide? Ezen az alapon félre is tehetnénk a felelősségre vonás elvét: ha szikét felejt a sebész a betegben, a panaszra azt lehetne mondani, hogy ugyan már, ezt mások is megússzák. Hozzáteszem, a kórházi praxisban eleve legálisan, egy csomó, a rizikót minimálisra csökkentő biztonsági protokoll mellett, vagyis ellenőrzött körülmények közt dolgoznak az orvosok, ami Geréb esetében nem igaz: ő tudatosan kockáztatott.

Ne csukják le Geréb Ágnest, mert eleve rossz az otthonszülést tiltó törvény, ami még a Rákosi-időkből maradt ránk!

Lehet, hogy rossz a törvény, lehet, hogy csak nem tetszik sokaknak, ezt nem tudom eldönteni, de nem is lényeges. A dolog ugyanis nem úgy működik, hogy az általunk jónak tartott törvényeket betartjuk, a többit meg nem. (Ezzel az erővel pl. a liberálisok nem fizetnének adót.) Ráadásul nem az otthonszülés miatt kell börtönbe mennie Gerébnek; ha nem történik baj, az illegális otthonszülés csak egy foglalkozás körében elkövetett szabálysértési ügy lett volna, eltiltással és a pénzbírsággal. Ezen 2000-ben már túl volt Geréb.

Akkor most nézzük a tényeket!

Nem tudom, van-e még ilyen érv, ha igen, a kommentelők vagy a válaszcikk-írók majd felsorolják. Mindenesetre a makacs és gonosz tények a következők: 2003-ban egy illegálisan levezettet szülés közben – légzési elégtelenség miatt – eszméletét vesztette Geréb keze alatt egy csecsemő, mivel beleszorult a szülőcsatornába. A kicsinek aztán leállt a szíve. Kórházban azonnal újra lehetett volna éleszteni, de ez csak a kiérkező mentőknek sikerült. A késedelem miatt a baba súlyos agykárosodást szenvedett, és fél év múlva meghalt.

A következő esetben egy túlhordott magzat anyukája került életveszélyes állapotba – majdnem kivérzett. 2007-ben a dúlát eltiltották a szülések levezetésétől, mégis folytatta, és ennek újabb csecsemő esett áldozatul: az újra és újra megerősített szakértői állásfoglalás szerint egy rosszul alkalmazott fogással kitörte a baba nyakát kiemelés közben.

A szülész a legutóbbi tárgyaláson is azt hangsúlyozta, hogy nem vállal semmiféle felelősséget a tragikus esetekért. Geréb szenvedélyes tudatossággal ment szembe a törvénnyel, minden figyelmeztetést és eltiltást semmibe vett, és ennek halálos áldozatai lettek. Ha valaki fittyet hány a törvényre, olyan útra lép, aminek bizony ilyen vége is lehet. Gerébnek nem azért kell börtönbe mennie, mert egy törékeny szabadságharcos, hanem halált és maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt.

Ami igazán sajnálatos

A mostani ítélettel csak az a baj, hogy – szerintem pont a szükségtelen ideologizálás szülte huzavona miatt – nem 2012-ben született. Akkor Geréb már rég szabad lenne, és az eltiltásból is csak négy év lenne hátra. Bármennyire jogosnak tartom is az ítéletet, mindent összevetve nem tudom nem sajnálni miatta a szülésznőt.

Nála jobban csak az áldozatul esett gyerekeket, meg a szüleiket sajnálom.

vissza