Kapcsolat

Dr. Petrássy Miklós

ügyvéd, szakorvos

1062 Bp. Bajza u. 23. fszt.1.

Tel: +36-1/322-9776
Fax: +36-1/322-9776

mobil: 06/30 348-8292

www.petrassydr.hu, www.hepatitiskarterites.hu

petrassydr@t-online.hu

Ügyfélfogadás előzetes bejelentkezés alapján

Orvosi műhibákról ...

Az interneten – főként a fórumokon – sok, egymástól eltérő információ olvasható az orvosi műhibákról. A „lehetetlen az orvosi műhiba pereket megnyerni” pesszimista véleménytől egészen a (rendszerint csak reménybeli)  óriási kártérítésekről (főleg a bulvársajtóban) megjelenő beszámolókig. A saját sorsuk révén érintettek gyakran megpróbálnak tájékozódni a világhálón, de ahogy a betegségekkel kapcsolatban is sok a téves információ a neten, s a helyes diagnózist sem dobja ki a böngésző (orvossá nem lehet válni az internet olvasásával), úgy nagyon nehéz megfelelő, kellő és közérthető ismeretet szerezni az orvosi műhiba perekről, azok valós lefolyásáról.

A fellelhető írások gyakran jogászoknak és/vagy orvosoknak szóló szakmai cikkek, laikus érdeklődő számára kevéssé érthetők és érdekesek. Bizonyos honlapok vonatkozó tartalmai – kevés kivétellel – kizárólag a figyelemfelkeltést szolgálják, és (érthetően) elsődlegesen az üzletszerzést célozzák. Jelen honlapnak (orvosi műhiba portál) a sajtóban megjelent eseteket tartalmazó és kommentáló része főként azoknak készült, akik nem érintettek személyesen orvosi műhiba ügy által, s pusztán érdeklődnek a téma iránt.

A www.petrassydr.hu ügyvédi honlapomon ezzel szemben megkísérlek jól érthető, minél alaposabb, de az érdeklődést lankasztó hosszúságot el nem érő írásokban tájékoztatást nyújtani az orvosi műhiba ügyek legfontosabb kérdéseiről, magáról a perről, és mindazon témákról, melyek a személyes tapasztalatom során leginkább érdeklik az engem ill. az ügyvédi irodámat felkeresőket. (Ezekről röviden is olvashat ezen honlap „gyakori kérdések” menüpontja alatt).

Ezen tájékoztatók általános ismeretet biztosíthatnak, azonban természetesen minden orvosi műhiba ügy egyedi, személyes megbeszélést és részletes orvos-szakmai és jogi értékelést kíván. Ezen megbeszélésekre nézve azt feltétlenül ígérni tudom, hogy kendőzetlen őszinteséggel fogom közölni a véleményemet  a hozzám fordulókkal. Ez sokszor nem könnyű helyzetet eredményez – számomra sem. Ha a véleményem szerint az adott orvosi műhiba ügy jó eséllyel megnyerhető, feltétlenül be kell számolni arról is, hogy természetesen nincs 100 %-ban megnyerhető per, s  melyek a per anyagi és egyéb kockázatai. Ha jó esély van a sikerre, el kell mondani azt is, hogy mi tekinthető sikernek. Azaz az erkölcsi elégtétel mellett milyen összegű anyagi kompenzációhoz (kártérítés, sérelemdíj) lehet reálisan hozzájutni a konkrét esetben. Nem azt kell mondani, amit a potenciális ügyfél hallani szeretne (remél), hanem azt, ami a bírósági gyakorlat szerint valószínűsíthetőan megnyerhető. Még akkor is, ha az ügyfél mástól jelentősen nagyobb összeget hallott, és lehetségesen ennek okán majd mást fog felkérni a képviseletére. (S csekély vígasz, ha évek múltával az általam mondottak igazáról győződik meg …). Ha a kifogásolt egészségügyi ellátás valójában nem is orvosi műhiba ügy, hiszen nem történt műhiba, vagy egyéb okból nem érdemes pert indítani (pl. a kockázatokkal nem áll arányban a megnyerhető kártérítés, sérelemdíj), azt is egyenesen el kell mondani. Még akkor is, ha a „rossz hír hozója” legtöbbször nem számíthat sok jóra. (Pedig szerintem egy kedvezőtlen műhibaperes vélemény is hasznos és értékes, hiszen jelentős anyagi veszteségtől, csalódástól, lelki megrázódtatástól óvja meg a beteget vagy a hozzátartozóit.)  

Az ügyvédi honlapom bemutatkozó oldalán nem írok hivatástudatról, családi indíttatásról, önzetlen segíteni szándékról, és nem írok latin idézetet mottóként sem. Ettől függetlenül azonban szeretem az ügyvédi szakmámat, ahogy szerettem orvosként, a betegágy mellett klinikusként is dolgozni. És szeretem sikerre vinni azok ügyét, akik bennem és a szaktudásomban megbíznak …

dr. Petrássy Miklós ügyvéd, szakorvos, egészségügyi és biztosítási szakjogász

www.petrassydr.hu, 1062 Budapest, Bajza u. 23., tel.: 30 348-8292