Kapcsolat

Dr. Petrássy Miklós

ügyvéd, szakorvos

1062 Bp. Bajza u. 23. fszt.1.

Tel: +36-1/322-9776
Fax: +36-1/322-9776

mobil: 06/30 348-8292

www.petrassydr.hu, www.hepatitiskarterites.hu

petrassydr@t-online.hu

Ügyfélfogadás előzetes bejelentkezés alapján

Nem vették észre, hogy tüdőrákja van ...

 

Nem vették észre, hogy tüdőrákja van ...

Egy angol férfi kínzó köhögés miatt fordult orvoshoz. CT vizsgálatot alapján fertőzést állapítottak meg, holott látni lehetett a tüdőrák első jeleit. Amikor rádöbbentek a téves diagnózisra, már késő volt ...
A gyászoló család most arra buzdít másokat, ha kétségeik vannak, kérjék ki más orvos véleményét is, s ne féljenek megkérdőjelezni a diagnózist, ha érzik hogy baj van.

 

 

A Blikk.hu írta:

„Nem vették észre hogy rákos, belehalt!

2013-04-26 13:20:48

Két éven át járt orvoshoz, mégsem vették észre, hogy tüdőrákja van egy brit férfinak.

Frank Golby (65) két gyermek apja, és annak idején kínzó köhögés miatt fordult orvoshoz. CT vizsgálatot készítettek a tüdejéről, de nem vették észre a rák első jeleit. Azt mondták neki, hogy csak valamilyen mellkasi fertőzés támadta meg, és hazaküldték.

Golby nem lett jobban a gyógyszerektől, sőt egyre súlyosbodott az állapota. Idővel minden köhögés fájdalmassá vált a számára, vért köpött, és légszomja volt. Amikor már alig kapott levegőt, kórházba szállították, és újra megröntgenezték a tüdejét. Döbbenten látták, hogy a rák mindenütt elterjedt - gyorsan meg akarták kezdeni a kezelést, de a férfi már annyira rossz állapotban volt, hogy napokon belül meghalt – írja a Daily Mail.

A Coventry Kórház elismerte, hogy hibázott illetve annak idején félrediagnosztizálta Golbyt. Ha idejében felismerik a bajt, és megkezdik a célzott kezelést, a férfi 10 évet kaphatott volna még az élettől. A családjának ez persze sovány vigasz.

„Az édesapám teljes mértékben megbízott az orvosokban, akiknek a kezei közé került. Soha nem feltételezte, hogy elnéznek egy ilyen súlyos betegséget" – mondta a fia.

A kórház öt számjegyű kártérítést ajánlott fel; a gyászoló család most arra buzdít másokat, hogy ne habozzanak más orvos szakvéleményét is kikérni ilyen esetekben, illetve ne féljenek megkérdőjelezni a rendszert, ha érzik hogy baj van.

Blikk-információ”

 

Dr. Petrássy Miklós ügyvéd, szakorvos kommentárja:

A cikkből nem derül ki, hogy a beteg az első jelentkezését követően mikor fordult ismételten orvoshoz. Ha feltételezzük, hogy a CT vizsgálat után többször járt orvosnál, akik esetleg  a rosszindulatú daganat szempontjából negatív mellkas CT lelet ismeretében változatlanul fertőzést vélelmezve annak megfelelő terápiát alkalmaztak, akkor nem csupán a radiológus hibázott, hanem a beteg későbbi nyomon követése során is mulasztás történt. Ha a beteg az alkalmazott antibiotikum és tüneti terápia mellett nem lett jobban, mindenképpen indokolt volt (lett volna) ismételten képalkotó vizsgálatot végeztetni.

Ha a beteg az állapotának romlása, a riasztó tünetek (vérköpés, légszomj stb.) ellenére nem kereste fel az orvosát (akár annak okán, mert a CT lelet alapján megnyugtatták, hogy nincs nagy baj), abban az esetben valóban lehetséges, hogy a beteg élete múlott azon, hogy nem kételkedett az orvosok első, később tévesnek bizonyult diagnózisában.

Kevesen tudják, de Magyarországon is joga a van a betegnek az un. „második szakvéleményhez.” Az egészségügyről szóló törvény szerint a beteg bármely, a kezelőorvos által megállapított diagnózissal, illetőleg javasolt terápiával, valamint fekvőbeteg-gyógyintézetből történő tervezett elbocsátásával vagy más egészségügyi szolgáltatóhoz történő beutalásával kapcsolatban kezdeményezheti más orvos által történő vizsgálatát.

Dr. Petrássy Miklós ügyvéd, szakorvos

vissza