Kapcsolat

Dr. Petrássy Miklós

ügyvéd, szakorvos

1062 Bp. Bajza u. 23. fszt.1.

Tel: +36-1/322-9776
Fax: +36-1/322-9776

mobil: 06/30 348-8292

www.petrassydr.hu, www.hepatitiskarterites.hu

petrassydr@t-online.hu

Ügyfélfogadás előzetes bejelentkezés alapján

Rekordkártérítés orvosi műhibáért Csehországban. Súlyosan fogyatékos újszülött.

 

Rekordkártérítés orvosi műhibáért Csehországban. Súlyosan fogyatékos újszülött.

340 millió forintnyi koronát ítélt meg a bíróság Csehországban egy családnak. Születésekori orvosi műhiba miatt az újszülött vak, süket és részben béna lett. A gyermek folyamatos felügyeletet, gondozást igényel, csak gyomorszondán keresztül táplálható.

A hvg.hu írta /Fotó: Thinkstock/:

 „Süket és vak újszülött – soha ekkora kártérítést orvosi műhibáért még nem fizettek Csehországban

Egy család 340 millió forintnak megfelelő összegű kártérítést kaphat, mert egy fiatal, tapasztalatlan orvos hibájából újszülöttjük halmozott sérültként kénytelen leélni életét.

Rekordnagyságú, 30,3 millió koronás - mintegy  340 millió forint - kártérítést ítélt meg orvosi hibáért hétfőn egy prágai családnak a bíróság.

A prágai Vinohradská kórháznak ezt az összeget azért kellene kifizetnie, mert az intézmény 2009-ben hibázott egy szüléskor, aminek következtében az újszülött vak, süket és részben béna lett. A gyermeket jelenleg napi 24 órán át gondozni kell. Táplálását is csak a gyomrába bevezetett szonda segítségével biztosítják.

A kórház igazgatósága közölte, hogy mérlegeli a bírósági döntés megfellebbezését, mert túl nagynak tartja az összeget. A kórház jogásza szerint mintegy tízmillió korona lenne a megfelelő kártérítés.

Az indoklás szerint a kártérítés összege azonban összhangban van a testi sérülés súlyosságával, mert a gyermek a jövőben sem lesz képes önállóan gondoskodni magáról. 

Amennyiben a mostani döntés jogerőre emelkedik, ez lesz a valaha is kiszabott legnagyobb kártérítés egy orvosi hibáért Csehországban.

A szülés ugyan be volt tervezve, de azt egy fiatal, tapasztalatlan orvos vezette le, aki nem tudott megbirkózni a váratlanul felmerült bonyodalmakkal.

A bíróság megvizsgálta azt is, hogy a fiatal orvos esetleg nem követett-e el bűncselekményt. A végső következtetés az volt, hogy bár döntése, helyzetfelmérése téves volt, bűncselekménynek nem minősíthető. Szakértők szerint a szülés váratlanul nagyon bonyolult lett, s azzal a tapasztalatlan orvos nem tudott megbirkózni. A probléma helyes megoldását császármetszéses szülés jelentette volna.

Az orvosi hibáért kifizetett legnagyobb összeg eddig 18 millió korona, az észak-csehországi Sokolov várási kórházát sújtották vele 2008-ban egy öt évvel azelőtt elkövetett orvosi műhibáért. Egy kétgyermekes anya a kórházban rossz gyógyszereket kapott, aminek következtében egy időre kómába esett és részben tartósan megbénult. A büntetést a régió fizette ki, mert az meghaladta a kórház anyagi lehetőségeit.”

vissza