Kapcsolat

Dr. Petrássy Miklós

ügyvéd, szakorvos

1062 Bp. Bajza u. 23. fszt.1.

Tel: +36-1/322-9776
Fax: +36-1/322-9776

mobil: 06/30 348-8292

www.petrassydr.hu, www.hepatitiskarterites.hu

petrassydr@t-online.hu

Ügyfélfogadás előzetes bejelentkezés alapján

Téves diagnózis, orvosi műhiba miatt halt meg a kisfiú ?

 

A család véleménye szerint az első ellátó intézményben tévesen rotavírusfertőzésnek diagnosztizálták a kisfiúk lázzal, hányással járó kórállapotát, valójában azonban agyhártyagyulladása volt. A megkérdezett scaládorvos az altatás tényéből vont le a cikk szerint következtetéseket.

A 168ora.hu írta:
"2019. MÁJUS 16. 10:01 - SZERZŐ: DULAI PÉTER

A 168 Óra által megkérdezett orvos úgy véli, szakszerűen történhetett a kétéves Máté ellátása. Rotavírus esetében nem is szoktak altatni, agyhártyagyulladásnál viszont igen.

Téves diagnózis miatt veszítette el kétéves gyermekét egy nagyhajmási család - írja a Blikk. Az eset még 2015-ben történt, de a család most szedte össze magát annyira, hogy szembe tudjon nézni a múlttal.

Máté 23 hónapos volt, amikor egy áprilisi hétvégén belázasodott és hányt. Szülei elvitték az orvosi ügyeletre, ahonnan azonnal kórházba küldték őket. A család a legközelebbi intézménybe ment, ahol állítólag azt mondták, hogy a kisfiút valószínűleg rotavírus támadta meg, így ennek megfelelően kezelték. Máté állapota azonban egyre csak romlott. Anyja szerint hétfőn már nem volt magánál, fájdalmasan sírt, tekergőzött, majd elájult. Átszállították egy másik intézmény intenzív osztályára, ahol már azt a diagnózist kapták, hogy a gyereknek agyhártyagyulladása van.

Erős fájdalmai miatt el kellett altatni, és többé már nem tért magához.

A családnak akkor nem volt pénze ügyvédre, ezért nem is perelt, de most talált valakit, aki képviseli.

Bense Tamás családorvos a 168 Óra kérdésére azt mondta, központi idegrendszeri gyulladásnál gyakran altatnak, mert a szervezet igényei így jelentősen kisebbek. - Ez azt jelenti, hogy az orvosok pontosan tudták, hogy a gyereknek agyhártyagyulladása van, mert rotavírusnál nem szokás altatni. Félreértés ne essék,

ez nem eutanázia, hanem a gyógyulás érdekében végzett művelet volt,

ami az esetek többségében be is szokott válni. Ezek alapján szakszerűen történhetett az ellátás. Meggyőződésem az is, hogy az orvosok azt is tudták, a fiúnak több betegsége is lehet - mondta Bense Tamás.

A Blikk megkereste az illetékes kórházat is, ahonnan a következő válasz érkezett: „Tájékoztatom, hogy az Ön által említett ellátással kapcsolatban kórházunkban több szakterület vezetőjének bevonásával részletes belső vizsgálat történt, amely alapján mulasztás, szakmai szabályszegés nem került megállapításra.”

 Dr. Petrássy Miklós ügyvéd, szakorvos kommentárja: Véleményem szerint sem a Blikk cikke alapján, sem a 168ora.hu írása alapján nem lehet megállapítani, hogy történt-e orvosi mulasztás, műhiba vagy sem. Lehet, hogy igen, de az is, hogy nem. Az altatás kérdése csak egy momentuma az ellátásnak, abből a szakszerű orvosi ellátásra önmagában következtetni nem lehet. 

vissza